×
сините камъни 7 правила за безопасни походи

Комплекс Сините Камъни

7 правила за безопасни походи в планината

Походите в планината се едно от най-приятните, разтоварващи и зареждащи с енергия неща, които можем да правим в планината. Въпреки, че са свързани с множество ползи за духа и здравето, както споменаваме в другите си статии в блога, те могат да бъдат и едно изключително неприятно и дори болезнено преживяване ако не спазваме някои простички правила. Както знаем, добрата подготовка предотвратява провалът и точно за това в следващите редове сме подготвили най-простите и лесни правила за безопасни и приятни походи в планината. 

1. Снабдете се с подходяща екипировка, вода и храна при походи в планината

Екипировката за планински походи изключително много зависи от вида на похода и трудността на терена. Тук няма да говорим в специфика за професионалистите в областта, а по-скоро ще се фокусираме върху любителските и по-леки планински преходи. 

Първото и основно нещо е подходящи обувки, за предпочитане водоустойчиви. В планината метеорологичните условия са непостоянни, също така може да ви се наложи да прекосите потоци или реки. 

Удобна, топла и непромокаема връхна дреха е другото нещо без което да не  тръгвате. Особено ако планирате да правите високопланински преходи – температурата и времето там може да се променят в рамките на минути. Бъдете подготвени, най-вече ако сте с деца. 

Водата е задължителна, дори  при по-къси разстояния. Уверете се, че тръгвате с достатъчно количество, минимум един литър на човек. Не забравяйте да пиете вода преди, по време и след прехода, за да може тялото ви да се възстанови по-бързо. 

Носете суха храна или лека закуска дори и при по-къси разходки. При планинското ходене се изгарят много калории и организмът ви ще има нужда да “презареди”. 

Телефон с добре заредена батерия. Той ще ви бъде особено нужен, ако имате нужда от помощ или се загубите в планината. Освен това, повечето телефони вече са снабдени и с добра камера, което ще запази спомена от красивото изживяване. 

Слънце защитен крем и слънчеви очила особено ако походът ще бъде на открито. В планината слънцето е значително по-близо до вас и слънчевите изгаряния не са рядкост. 

Спрей срещу насекоми, въпреки, че не е от жизнена важност, би направил разходката ви по-приятна. 

2. Проверете метеорологичната прогноза

С развитието на технологиите проверката на метеорологичните условия е едно от най-лесните и бързи неща, които да направим. Проверете прогнозата предишната вечер, както и рано сутринта. Знаем, че най-безстрашните и опитни планинари не се страхуват от времето, но лошото време може да направи планираната ви разходка освен неприятна, така и много опасна. 

Ако маршрутът ви изисква много добра видимост или дъждът ще направи терена много хлъзгав и опасен, за предпочитане е да отложите прехода. Бъдете особено предпазливи, ако отивате на преход с деца, както заради тяхната безопасност, така и заради настроението им. 

3. Уведомете близките си къде отивате и кога се очаква да се върнете

Откакто сте навършили пълнолетие, вие вече не уведомявате родителите и близките си, когато излизате на походи в планината. Все пак този навик може да е от голяма помощ при планинските преходи. Независимо дали отивате в планината сам или в група, вие не сте защитени от непредвидени събития или инциденти, а е възможно батерията на телефона ви да се изтощи или да нямате обхват. Това, разбира се, са екстремни ситуации. За съжаление, такива неща не се случват само на другите, за това е добре да предупредите някой близък, член на семейството или някой приятел къде отивате и кога се очаква да се върнете. Така той ще бъде нащрек и при необходимост ще се свърже с планинските спасителни служби. Това от своя страна ще улесни и тяхната работа, защото те ще бъдат предупредени навреме и ще ви намерят по-лесно. 

Предупреждението на близък трябва да се превърне във ваш навик, независимо дали излизате за кратка разходка или целодневен преход. 

4. Спазвайте удобен за другите и за вас ритъм

Преходите са достъпен спорт и  като такъв те мобилизират енергията ви. Пазете силите си и спазвайте ритъма на вашето тяло. Това ще ви предпази от внезапна умора и задъхване, които често са последвани от понижаване на вниманието, спъване или подхлъзване. 

5. Бъдете съсредоточени през целия поход. 

Инцидентите в планината често се случват в края на прехода, когато се приближавате до целта или теренът става по-лесен. Умората понижава вниманието ви, бъдете съсредоточени от началото до края на прехода. Предвидете почивки, пийте много вода и се хранете редовно, за да поддържате вниманието си по време на похода. Носенето на щеки помага за намаляване на умората и осигуряване на допълнителна стабилност. 

6. Винаги носете аптечка за първа помощ в раницата си. 

Носенето на аптечка при походи е задължително, дори и при походите за няколко часа. Необходимо е редовно да проверявате срока за годност и доброто състояние на лекарствените продукти.  

7. Пазете планината чиста

Където и да сме е изключително важно да опазваме околната среда. Опаковките на храните и другите боклуци, които носим замърсяват природата, разграждането им отнема десетки или стотици години, правят походите по-неприятни за следващите планинари и тровят животните. Събирайте всичките си отпадъци.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*