×
сините камъни ползи от планината за здравето

Комплекс Сините Камъни

Почивката на планина и нейните ползи за здравето

Море или планина? Когато сме поставени пред избор и мислим за почивка автоматично се сещаме за море, плаж и вода. Ползите от морската почивка няма да оспорваме, но ще разкрием и  ползите от почивката в планината, които се оказват далеч не по-малко.

 

Защо да изберем почивка в планината?

Въздухът в планината се отличава със сухота и йонизация, което е една от причините да действа толкова добре на организма. Прохладните зелени гори са заредени с отрицателни йони, които имат изключително полезен ефект върху организма. Концентрацията в планините е 2000 – 4000 йони на кубичен сантиметър, а в замърсените градски среди тази концентрация е само 100 – 200.

Постоянната промяна на температурата в планината води до закаляване и подсилване на имунитета. Всички знаем колко е важно да подсилваме имунната си система по естествен начин, за да ни прави тя по-устойчиви при вируси и настинки. 

Наред с всичко това, цялостната планинска обстановка има способността да пречисти организма от натрупаните токсини. Да ни зареди с енергия и да подобри метаболизма ни. 

Други основни ползи от въздуха в планината са:

  • Създава естествен имунитет срещу вирусите;
  • Подобрява се функционирането на сърцето и белите дробове;
  • Спомага за регенерация на кръвни клетки и се подобрява кръвообращението.

Как походите в планината ни поддържат във форма и отлично здраве

Походите в планинските местности са изключително полезни за нашето тяло, тъй като те изискват физическа активност, равностойна на няколко часа във фитнес залата. Когато се изкачвате по баири или извървявате голям брой километри, всички излишни калории изгарят два пъти по-бързо. Ето защо ако нямате желание за строги диети, заменете ги с разходки в планината.  

Дългите разходки в планината повече от всичко друго носят и умствено и психическо спокойствие, което често не можем да получим в големия град или претъпкания курорт. Чрез временното оттегляне от обичайното ежедневие и шума на тълпите, ще имате възможност да сте в хармония със себе си и природата. Също така поне за малко ще спрете да сте зависими от Интернет и социалните мрежи. 

Планината е идеално решение за онези, които имат хронични здравословни промени, страдат от диабет, бронхит, стомашни язви или наднормено тегло. Бори се активно със стреса и носи чувство за релакс, щастие и удовлетворение. 

В случай, че искате бърз и ефикасен масаж на акупунктурните точки, позволете си да ходите боси там, където е възможно, ако сезонът и времето го позволяват. По този начин се подобрява работата на много органи. Ходенето бос още спомага за по-пълноценен и здрав сън, поддържа кръвното налягане в нормални граници и понижава стреса.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*