Местност Карандила
Природен парк „Сините камъни“ се намира в Източна Стара планина. Той е едно от най-романтичните и красиви места в целия Източен Балкан. Известен е с чистия въздух, специфичния горски климат, с разнообразната си флора и фауна.
Пътешествието ни из дебрите на природния парк ще е съпроводено със спиращи дъха пейзажи и вълнуващи срещи с горските обитатели. Ще започнем разходката си от внушителните скални феномени „Халката“, „Кумините“, „Куклите“, „Ръкавичката“ и Калояновите кули. Те се открояват на фона на обширното поле със своите причудливи форми, които природата е ваела в продължение на хиляди години. Продължаваме към тайнствените пещери „Змееви дупки“, „Бъчвата“,“Футула“, „Хайдушка“ и „Песченик“. В някои от тях са открити предмети от новокаменната епоха. Сред находките са каменни брадви и калъпи за отливане на бронзови брадви и оръжия, както и украшения, керамични съдове и оброчни плочки. На десетки места в парка може да видим и руините на стари крепости, манастири, аязми (свещени водоизточници) и древни пътища. Например в местността Хисарлъка се намира археологическият резерват „Туида“ (римска крепост от ІІІ-Vв), а по поречието на река Манастирска има останки от манастира „Св. Спас“. Според преданието той е един от 24-те манастира, строени през ХІІІ-ХІVв, които са известни като сливенската малка Света гора.
Едни от най-красивите места в парка са изворите Кушбунар и Белите извори, а водопадите Сини вир и Футула направо ще ви запленят. Около тях може да видите да прелитат безброй прекрасни пеперуди. На свой ред ще ви приветства и царството на птиците – египетският лешояд, скалният орел и големият ястреб. Не се учудвайте и ако от някой храст изскочи белоопашато зайче или видите дива котка. Ако сте любители на екстремните спортове, посетете парк “Сините камъни” през зимата. Тогава местността предлага чудесни условия за ски и сноуборд. Ако пък се разхождате из безбройните й туристически пътеки през пролетта, може да се отдадете на колоездене и катерене или да поплувате през лятото в бистрите й планински води. От местността Прозореца може да се надникне към Котленската планина, Дунавската равнина и Лудогорието. От вр. Кулата и Слънчева поляна се вижда целия град, а далече на юг се долавят контурите на Странджа и Манастирските възвишения.

Форма за вход
Регистрация